Białka znane jako główny budulec każdej komórki roślinnej i zwierzęcej. Są niezbędne do odnowy i wzrostu ciała ludzkiego. Białka dostarczają energii. 1 gram białka to 4 kcal. Buduje je 20 aminokwasów, czego 8 z nich organizm nie potrafi sam wytworzyć, tych które musimy ciągle dostarczać w pokarmie i są to:
- izoleucyna;
- leucyna;
- fenyloanina;
- metionina;
- walina;
- tryptofan;
- lizyna;
- treonina.
Białka dostarczają energii. 1 gram białka to 4 kcal.
Wyróżniamy białka:
- pełnowartościowe- zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy w proporcjach, które odpowiadają potrzebom człowieka. W większości są to białka pochodzenia zwierzęcego, czyli dostarczymy je spożywając:
- mleko;
- jaja;
- mięso zwierząt oraz ryb.
Dla rosnących organizmów niezbędne są też arginina, a także histydyna.
- niepełnowartościowe- nie zawierają niezbędnej ilości aminokwasów lub zawierają je w nieodpowiednich dla ustroju człowieka proporcjach. Spożywanie tylko takich białek powoduje, że nasz organizm nie wykorzystuje ich jako budulca, a tylko jako źródło energii. Należą do nich białka roślinne, np. :
- roślin strączkowych;
- zbóż;
- ziemniaków;
- innych warzyw.
http://www.bcaa.pl/wiedza/wp-content/uploads/2014/04/180.png
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz