sobota, 4 października 2014

Białka



Białka znane jako główny budulec każdej komórki roślinnej i zwierzęcej. Są niezbędne do odnowy i wzrostu ciała ludzkiego. Białka dostarczają energii. 1 gram białka to 4 kcal. Buduje je 20 aminokwasów, czego 8 z nich organizm nie potrafi sam wytworzyć, tych które musimy ciągle dostarczać w pokarmie i są to:

  1. izoleucyna;
  2. leucyna;
  3. fenyloanina;
  4. metionina;
  5. walina;
  6. tryptofan;
  7. lizyna;
  8. treonina.

 Białka dostarczają energii. 1 gram białka to 4 kcal.
Wyróżniamy białka:

  • pełnowartościowe- zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy w proporcjach, które odpowiadają potrzebom człowieka. W większości są to białka pochodzenia zwierzęcego, czyli dostarczymy je spożywając:

- mleko;
- jaja;
- mięso zwierząt oraz ryb.
Dla rosnących organizmów niezbędne są też arginina, a także histydyna.

  • niepełnowartościowe- nie zawierają niezbędnej ilości aminokwasów lub zawierają je w nieodpowiednich dla ustroju człowieka proporcjach. Spożywanie tylko takich białek powoduje, że nasz organizm nie wykorzystuje ich jako budulca, a tylko jako źródło energii. Należą do nich białka roślinne, np. :

- roślin strączkowych;
- zbóż;
- ziemniaków;
- innych warzyw.

http://www.bcaa.pl/wiedza/wp-content/uploads/2014/04/180.png


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz