Tłuszcze (lipidy) są połączeniem glicerolu z kwasami tłuszczowymi. To związki organiczne, różnie zbudowane lecz mające jedną wspólną właściwość: wszystkie są nierozpuszczalne w wodzie. Najbardziej znane są trójglicerydy (estry, których jedna cząsteczka glicerolu wiąże 3 cząsteczki kwasów tłuszczowych). Możemy podzielić je na:
- nasycone- mało aktywne chemicznie, np. masłowy, palmitynowy, stearynowy;
- nienasycone- łatwo wiążą inne związki chemiczne, np. oleinowy, linolowy, arachidowy.
Najważniejsze naturalne kwasy tłuszczowe to:
- kwas stearynowy;
- kwas oleinowy;
- kwas palmitynowy.
- Chronią przed zbytnią utratą ciepła;
- Pozwalają na gromadzenie energii;
- są źródłem energii ( 1 gram to 9 kcal);
- budują błony komórkowe;
- są źródłem witamin A, D, K, E, ułatwiają też ich wchłanianie;
- stabilizują wydzielanie soku żołądkowego (kwasu solnego);
- Zwiększają sytość posiłków.
http://drlucas.com.pl/public/assets/zdrowy_tluszcz_300x0_rozmiar-niestandardowy.jpg
Hej Ania! :P
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog xD