sobota, 4 października 2014

Tłuszcze





Tłuszcze (lipidy) są połączeniem glicerolu z kwasami tłuszczowymi. To związki organiczne, różnie zbudowane lecz mające jedną wspólną właściwość: wszystkie są nierozpuszczalne w wodzie. Najbardziej znane są trójglicerydy (estry, których jedna cząsteczka glicerolu wiąże 3 cząsteczki kwasów tłuszczowych). Możemy podzielić je na:

  • nasycone- mało aktywne chemicznie, np. masłowy, palmitynowy, stearynowy;      
  • nienasycone- łatwo wiążą inne związki chemiczne, np. oleinowy, linolowy, arachidowy.      
Tłuszcze (jako związki chemiczne) są składnikami tłuszczów spożywczych, czyli smalcu, margaryny i masła. Tłuszcze jadalne mogą mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce. Tłuszcze roślinne otrzymuje się z owoców albo nasion roślin oleistych. Tłuszcze zwierzęce otrzymujemy z tkanek lub mleka zwierząt lądowych i z tkanek zwierząt morskich.
Najważniejsze naturalne kwasy tłuszczowe to:

  • kwas stearynowy;
  • kwas oleinowy;
  • kwas palmitynowy.
Rola tłuszczy w organizmie człowieka:
  1. Chronią przed zbytnią utratą ciepła;
  2. Pozwalają na gromadzenie energii;
  3. są źródłem energii ( 1 gram to 9 kcal);
  4. budują błony komórkowe;
  5. są źródłem witamin A, D, K, E, ułatwiają też ich wchłanianie;
  6. stabilizują wydzielanie soku żołądkowego (kwasu solnego);
  7. Zwiększają sytość posiłków.
Dorosły, zdrowo odżywiający się człowiek może strawić ok. 400 gram tłuszczów, czyli ok. 4 razy więcej niż wynosi ich przeciętne spożycie. U zdrowych ludzi tłuszcze te są całkowicie wchłaniane.
http://drlucas.com.pl/public/assets/zdrowy_tluszcz_300x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

1 komentarz: