sobota, 11 października 2014

Węglowodany

Węglowodany są związkami organicznymi szeroko rozpowszechnionymi w przyrodzie, zarówno w świecie zwierząt, jak i roślin. Spełniają w organizmie funkcję materiału zapasowego i podporowego.

Zbudowane są z węgla, wodoru i tlenu. Jako substancje określane nazwami „cukry”, „sacharydy”, „cukrowce” charakteryzują się słodkim smakiem. Ławo rozpuszczają się w wodzie.

Podział węglowodanów

Węglowodany występujące w pożywieniu człowieka dzieli się na cukry proste i złożone.

Cukry proste

Do cukrów prostych (jednocukrowców, monosacharydów) należą: glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) oraz galaktoza (wchodzi w skład dwucukrów, np. laktozy).

Cukry złożone

Do cukrów złożonych, czyli wielocukrów (polisacharydów) należą: skrobia (występująca jako substancja zapasowa w ziemniakach i produktach zbożowych, w warzywach okopowych i owocach) oraz glikogen (materiał zapasowy w tkankach zwierzęcych).
Skrobia jest cukrem trudno strawnym, dlatego produkty zawierające ten polisacharyd należy przed spożyciem poddawać obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu, smażeniu), która powoduje rozkład skrobi na cukry prostsze (dekstryny), rozpuszczalne w wodzie i łatwiejsze do strawienia.

Wpływ węglowodanów na zdrowie człowieka

 Nie wszystkie węglowodany spożywane w dużych ilościach działają szkodliwie na nasz organizm. Duży udział w racji pokarmowej produktów roślinnych, zwłaszcza zielonych i żółtych warzyw oraz owoców cytrusowych, koreluje z małą zapadalnością i umieralnością na choroby nowotworowe jelita grubego, przełyku i żołądka. Wiąże się to ze zmniejszonym spożyciem tłuszczów nasyconych, a większym – błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych.
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (wskaźnik glikemiczny) – klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu (glikemia poposiłkowa).
Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%).
Przykładowe produkty będące źródłem węglowodanów
http://dieta-cambridge.pl/images/warto-wiedziec-table5a.gif
 http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=68205


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz